09 oktober 2019 

10 Powerpoint missers

BLOG – Je kent het wel. De spreker ziet de eerste slide van zijn PowerPoint, lacht vertrouwt en denkt ‘Mij kan niets gebeuren want mijn PowerPoint doet het’. Het is nog steeds de houvast van vele sprekers…

Ben ik tegen PowerPoint?
Nee, mits je het goed gebruikt En dat zie ik helaas zelden. Het publiek ziet bij de meeste presentaties vooral de zijkant of de rug van een persoon die ons gaat voorlezen. Ik geloof in een spreker die zijn/haar verhaalt vertelt. Waarom sta je anders op zo’n podium? Ik ken slechts enkele mensen die tijdens hun presentaties geen gebruik maken van PowerPoint, Prezi of Keynote, zelfs de dominee’s in mijn kerk gaan met hun tijd mee. Mijn punt? Vertel je verhaal. Doe dat met passie. Wees authentiek. Gebruik beelden, laat ons jouw verhaal meebeleven. En ja, gebruik PowerPoint. Het is een schitterend programma. Omdat ik graag wil dat alle luisteraars in Nederland zich focussen op jouw verhaal en niet op jouw PowerPoint deel ik met liefde deze tien missers zodat jij die nooit meer hoeft te maken.

MISSER 1. DENK NA OVER JE DESKTOPFOTO
Niets gênanter dan na afloop van je zakelijke presentatie jezelf in bikini/zwembroek te zien relaxen op een strandbedje omdat jij je .ppt al afsluit terwijl de laptop nog verbonden is met de beamer.

MISSER 2. HET LICHT UITDOEN 
Sommige sprekers doen het licht uit, zodat de .ppt beter zichtbaar is en jij niet meer. Remco Claessen zei het al: ‘deel nooit het podium met iets dat meer licht geeft dan uzelf’. Jij vertelt het verhaal. Niet de PowerPoint, die is ondersteunend.

MISSER 3. HEEL SNEL DOORKLIKKEN
Je kent het wel, de spreker klikt snel door en jij ziet een glimp van wat er op stond en de spreker zegt: ‘Vanwege de tijd slaan we deze even over’. Dit laat zien hoe goed je bent voorbereid, not…

MISSER 4. TEKSTEN ALS ‘EINDE. BEDANKT. VRAGEN?’
Aan het einde van de presentatie een eindeloos om z’n as buitelend woordje ‘Einde’ laten zien. In diezelfde categorie het woordje ‘bedankt’ en ‘vragen?’… Jouw stem doet het, toch? Dus bedank de zaal. Vraag het gewoon aan de zaal. Wees nieuwsgierig, kijk de mensen aan en maak contact.

MISSER 5. BULLETPOINTS
Je PowerPoint openen met een agenda/inleiding met 9 bulletpoints. Je staat daar om een verhaal te vertellen.

MISSER 6. SUB-BULLETPOINTS

MISSER 7. KLIKKEN
Er gaat veel mis met het doorklikken van de slides. We zien vaak dit. Eerst klikken, dan kijken wat erop staat (u ziet een blik van herkenning of verbazing) en dan praten. Of wat ook voorkomt: de klikker aan een willekeurige collega geven ‘volgende slide aub’, ‘nee die andere, ja die vorige ja die ja bedankt’. Lieve lezers leer hoe om te gaan met een presenter of schaf er voor twee tientjes zelf een aan. Als je de slides van de PowerPointpresentatie doorklikt valt er bijna automatisch een stilte. Let er bij de volgende presentatie die je bijwoont maar eens op.
Hoe moet het dan wel? Eerst vertellen, dan klikken. ‘Het was een spannend moment, kijk maar mee.’ En kijk zelf dan ook mee!! Dit noemen we de identificatieregel. Alles wat jij doet, doet je publiek. Dus ben jij ontspannen en geïnteresseerd in je eigen beelden/ filmpje dan is je publiek ook ontspannen en geïnteresseerd. Als jij niet kijkt, waarom zou jouw publiek dan moeten kijken? Je hebt als spreker nu eenmaal een voorbeeldrol. Pak deze.

MISSER 8. VOORLEZEN
Lees niet letterlijk de tekst op de slides voor, al aanwijzend met je pointer om je publiek zogenaamd mee te nemen. Jouw publiek leest sneller dan dat jij praat. Tenzij je Matthijs van Nieuwkerk bent.

MISSER 9. IN DE PROJECTOR STAAN
Blijf uit het licht van de projector. Door de projector heen lopen, waardoor de tekst op je kleding valt. Met je rug naar de zaal staan/wijzen/lezen doet het ook nooit goed.

MISSER 10. PLAATS ZOVEEL MOGELIJK TEKST OP UW SLIDES
Ik vertel u graag de 10-20-30 regel van Guy Kawasaki.  Stel u mag 60 minuten speechen dan maakt u een presentatie van 10 slides, bereidt u een speech van 20 minuten voor en zet u datgene wat u wilt delen (oneliners bv.) in font 30 op uw slide. Want uw speech loopt toch altijd uit; Windows start niet direct, het aansluiten gaat niet goed, mensen komen te laat binnen en u praat toch iets langer dan die 20 minuten. En sowieso is meer slides onnodig, al is het maar om het ‘kliksyndroom’ te vermijden (zie punt 8). Font 30 helpt u om te voorkomen dat u .ppt als spiekbrief gaat gebruiken. Wat ook een grappige regel is, is de volgende. Kies de leeftijd van de oudste deelnemer in uw publiek, deel deze door twee. Zo nu heeft u de ideale grootte van uw font. Met deze 10-20-30-regel heeft u in het ideale geval een geweldige presentatie van 20 minuten en nog 40 minuten om met uw publiek in gesprek te gaan hierover!

HET ALLERBELANGRIJKSTE?
Maak contact! Dat is het. Meer niet. Verschuil je niet. Eis het podium op. Sta stevig. Kijk rond en kijk echt. Wie zit er allemaal? ‘Hé wat leuk Jan is ook gekomen en wat gaaf dat Chris ook de moeite heeft genomen om te komen luisteren en zie ik daar Sandra, super’ Wen aan elkaar. Zie de mens en spreek. Oogcontact heb je pas als er sprake is van een oogconnect. Heeft die ander jou ook gezien? Vertel jouw verhaal. Met of zonder ondersteunde PowerPoint. Ik sluit graag af met de bekende woorden van de filosoof Confucius:

Vertel het me en ik zal het vergeten
Laat het me zien dan onthoud ik het misschien
Laat het me beleven en ik zal het begrijpen.

Ingrid Nagel
Professioneel Presentatiecoach

Over de schrijver
Bewust groeien. Een sterker mens te worden. Hoe? Door je vaardigheden in communicatie, presentatie en persoonlijke ontwikkeling te versterken. Door te reflecteren op jezelf. Welkom in de Academy.
Reactie plaatsen