Eindelijk vakantie! Maar hoe raak je stress kwijt die nog in je lijf zit?

Eindelijk…de vakantie is aangebroken!

Maar hoe kom je in ‘the mood’?
(en raak je de stress kwijt die nog in je lijf zit)

Voel jij je vaak nog zo onrustig de eerste paar dagen van je vakantie? Helemaal niet gek. Zeker niet als je een periode onder hoogspanning hebt gestaan. Je hebt misschien stressvol werk. En daarnaast extra druk om alles netjes af te ronden of over te dragen. En dan nog de voorbereiding van de vakantie zelf. Oh…en je moet ook nog vliegen naar je vakantiebestemming. Jij staat liever op vaste grond…aaaargh.

Oef. Dan lig je eindelijk op je handdoek onder een parasolletje in het warme zand en dan lukt het je maar niet om ervan te genieten. Meteen in de relax-stand glijden, is echt nog niet altijd zo gemakkelijk. Hoe ga jij de vakantie in zonder stress?

Geleidelijk afbouwen
Beter begin je jouw vakantie met een flinke fietstocht in de natuur of een excursie door de stad. Je prikkelt je geest nog wel, maar bouwt geleidelijk af. Als je lang op hoog inspanningsniveau werkt, maak je voortdurend dopamine aan. Dat kan verslavend zijn. Geef je lijf de tijd om te ontnuchteren en ga je vakantie zonder stress in.

Gevaar is weg
,,Stress vernauwt je blik. In vecht- of vluchtsituaties schakelen we over op reflexen die snel en doeltreffend zijn, maar zijn we niet gevoelig voor details. Daar komt pas weer ruimte voor als het gevaar is geweken. Pas als we ontspannen zijn, kunnen we weer vol bewondering zijn voor iets kleins dat niet van levensbelang is, zoals een poëtische zin of de manier waarop de zon in het water weer schijnt,” aldus Psychiater Theo Compernolle, expert op het gebied van de invloed van stress op het brein in een interview in Psychologie Magazine.
En dan moet je dat gevoel van ontspanning natuurlijk mee naar huis nemen.

Over de schrijver
Bewust groeien. Een sterker mens te worden. Hoe? Door je vaardigheden in communicatie, presentatie en persoonlijke ontwikkeling te versterken. Door te reflecteren op jezelf. Welkom in de Academy.
Reactie plaatsen