Ingrid deelt haar 10 lessons learned uit 10-jaar ondernemerschap

BLOG – 10 jaar ondernemerschap: dit heb ik geleerd

Het is 10-10-2020, precies vandaag viert Ingrid haar 10-jarig bestaan als ondernemer. Ze schreef deze blog voor ondernemers in spe waarin ze haar verhaal met je deelt!

Les 1 Luister naar je gevoel
De aftrap van mijn carrière was bij een stoer metaalbedrijf met destijds 1.200 medewerkers, op de afdeling genaamd BO&T (Bedrijfsopleiding & Training). Mijn 2e baan was bij een prachtig werving & selectiebureau. Weer mocht ik aan de slag met ontwikkeling van mensen. Maar nu gefocust op hun carrières. Samen met de twee aandeelhouders van het w&s bureau had ik een afspraak: we zijn alle drie 100% gecommitteerd aan de organisatie, komt er iets anders op ons pad dan delen we dat en vinden we een oplossing. En zo gebeurde het dat ik op een maandagavond in 2010 in café de Faam in Hoogland, het hoge woord eruit gooide. In die tijd gaf ik veel presentaties over de arbeidsmarkt, voor het UWV en voor de studente Personeel & Arbeid (HRM heet dat nu ). En precies daar kwam mijn lampje: ‘hoe geweldig leuk is dit?’ Kennis overdragen en dan wel zo dat zowel de studenten als ik het jammer vonden dat het uur al voorbij was. Dit proefde naar meer. Het is zover. Ik weet wat ik wil. Wat als ik dat ‘lampje’ had genegeerd? Mijn eerste les om te delen: luister naar je gevoel.

Les 2 Weet wat je (niet) wil
En onderneem actie. Duik daar dieper in. Laat dat les 2 zijn voordat je überhaupt de stap zet naar de KvK: weet wat je wil. En net zo belangrijk; waarom wil je dat? Ik wist wat ik niet wilde: mezelf inschrijven als freelance communicatietrainer. Waarom niet? Omdat ik me daarmee niet onderscheidde. Er zijn echt nog 300.000 zelfstandige professionals die dat vak ook uitstekend kunnen uitvoeren. Communicatie is zó’n enorm breed vak. Dus ik besloot op zoek te gaan naar mijn niche. De vraag die ik destijds moest beantwoorden: hoe kom ik achter mijn niche? De vraag voor jou: hoe kom jij achter jouw niche?

Door op zoek te gaan naar datgene wat jou onderscheidt van de rest. Klinkt makkelijk, is inderdaad moeilijker dan dat het klinkt. Het begint met tijd nemen. Werk met lege vellen. Visualiseer het. Schrijf, teken het uit. Doe wat voor jou werkt. Maar denk. Denk na. Maak een plan. Echt maak een plan. Geen herhaling. Ik schrijf het bewust twee keer. Als jij geen plan maakt voor jouw leven dan beland je in het plan van iemand anders. Is dat dan erg? Nee, niet als je daar bewust voor kiest. Maar heb je daar bewust voor gekozen?

Les 3 Kies en ga
Je denkt; ik ga veel aanbieden want des te meer klanten kan ik helpen. Maar dat is echt een grote denkfout. Ben je fotograaf? Dat zijn er nog duizenden met jou. Hoe gaat een gesprek op een feestje: ‘Hi, ja ik zoek een fotograaf’ of ‘Hi, ja ik zoek een fotograaf want we gaan trouwen/bedrijfsfeestje/familieshoot/fotoshoot voor de website’. Hoe specifieker, hoe beter (doodeng, i know been there, done that) maar echt begin heel klein en heel specifiek met een dienst, een product en trust me on this: vandaaruit ga je groeien!

Les 4 Wat onderscheidt jou?
Wat onderscheidde mij tien jaar terug? Mijn saleservaring. Niet alleen had ik zelf de tien-voor-tien-regel geïntroduceerd, waarbij we voor 10.00 uur ’s morgens tien bedrijven moesten bellen die nog nooit van ons gehoord hadden, maar ook het relatiebeheer vond (en vind) ik echt heerlijk werk. ‘Sales zit in jouw dna’ zei eens een goede vriend en ik denk echt dat hij gelijk had. Of dat komt door opvoeding, door mijn dorp (Spakenburg), doordat ik als 15-jarige al mee mocht als marktkoopvrouw. Ik weet het niet. Maar van jongs af aan vind ik sales leuk. En als ik dus iets heb waarvan ik geloof dat het van toegevoegde waarde is voor die ander; dan kan ik mijn mond niet houden. Het begon al jong. Ik wilde chocolademelk verkopen op de gracht voor ons ouderlijk huis als alle kinderen schaatsend voorbijkwamen. Kleedjesmarkt op Koninginnedag: check, superleuk! Dus ik wist: ‘Ik ben een commerciële communicatietrainer en ik weet wel iets van marketing en met name van presenteren. Want dat heeft direct invloed op de verkoop.’ Zoveel had ik al geleerd in mijn jonge leventje  Ik was toen al fan van Jos Burgers en zijn wijsheden (lees zijn boeken en kijk zijn online colleges maar eens – wat je waarschijnlijk al eens hebt gedaan). Ik koppelde het een met het ander en daar was mijn gat! De niche waar ik zo in kon springen en ook sprong! Op 10-10-10 schreef ik mij in bij de KvK. Op mijn 26e werd ik officieel zelfstandig ondernemer. Wat ik ging doen? Beursteams trainen. In de wereld van exhibitions gaat enorm veel geld om (deelnemen aan de beurs, standbouw, marketing, bemensing etc.) en ik zag dat de input niet de gewenste output opleverde. Wat ik wel zag? Er wordt heel gezellig gekletst met collega’s onderling; maar of daar de beurs nu de ideale locatie voor is? Lijkt mij iets te duur als teamuitje. Een beurstraining is de ideale combinatie tussen commerciële communicatie en professionele presentatie. Dat was waarmee ik mij kon onderscheiden van die andere uitstekende communicatietrainers. Zo kwam het dat ik twee jaar lang 4/5 dagen per week het land doorreisde en heel veel toffe teams training mocht gegeven! Ik zag het gat en sprong! En jij?

Les 5 Blijf bij jezelf: ken je normen en waarden
10-10-10 was op een zondag. Wie schrijft haar bedrijf nu in op een zondag? Ik zei de gek 😉 Naast dat ik mijn hele leven al iets heb met cijfers (ik zie altijd 8.13 en ook altijd 22:22) is 10-10-10 dus een prachtige datum. Mijn hele leven streef ik naar die 10. In relaties, in werk, in alles. Lukt dat altijd? Absoluut niet. Maar het streven is er en dat vind ik mooi. Ik streef naar die 10 voor klantgericht werken, voor relaties onderhouden en natuurlijk qua inhoud van onze trainingen. Voor minder doe ik het echt niet. Zoals de meeste van jullie wel weten ben ik christen. Mijn christelijk geloof is de basis waaruit ik leef en de bijbel is het boek waar ik mijn normen en waarden aan ontleen. Eén van die leefregels is ‘Zes dagen lang kunt u werken en al uw arbeid verrichten, maar de zevende dag is een rustdag’ (Exodus 20:9). God wist al dat jij en ik rust nodig hebben, lang voordat meditatie en yoga populair werd. Omdat ik zo ongelooflijk graag werk is 10-10-10 is een fijne reminder: God schiep de rustdag. Dat is een les waar ik graag ieder jaar aan herinnerd wordt!

Les 6 Accepteer hulp van je netwerk
Sinds een paar jaar probeer ik jaarlijks mij af te zonderen. Geen gezin, geen familie, geen vrienden, geen relaties. Niets van dat alles. Pure stille tijd. Een verademing. Letterlijk. Een genot. Echt. De laatste keer ging ik naar Vlieland en kwam verfrist en vol inspiratie huiswaarts. Met een gloednieuw concept kwam ik op kantoor. De fout die ik vaak maak(te) is dat ik mijn idee direct wereldkundig maak en ga uitrollen. Deze keer pakte ik het anders aan. Want ik had nogal ambitieuze ideeën bedacht. Dat ging de wereld van learning, development, scholing, opleiding en ontwikkeling op zijn kop zetten. Ik besloot dit serieus aan te pakken en mijn fantastische netwerk (als ik ergens dankbaar voor ben: dit is een shout-out naar jullie – dank voor al jullie kennis en inspiratie!) in te schakelen.

Vijf personen koos ik uit, uit diverse branches (zorg, onderwijs, zakelijke dienstverlening, food en techniek). Ik vroeg een uur van hun kostbare tijd (allemaal mensen met functies op c-level) en ik vond het geweldig dat ik bij alle vijf langs mocht komen! De afspraak was: ik praat 45 minuten en daarna stel ik één vraag. Zo geschiedde. Ik vertelde (2018) vol passie over mijn idee wat echt nog uit hoofdlijnen bestond, aan het einde stelde ik deze vraag: ‘Waarom gaat dit idee gigantisch mislukken?’. En dat bleek de gouden vraag! Want vanuit vijf verschillende invalshoeken kreeg ik zoveel geweldige input, deze input maakte het mogelijk om het idee te verfijnen! Zomer 2018 heb ik hiervoor de tijd genomen. Ja, we gaven doorlopend trainingen (altijd incompany, maatwerk) en ondertussen werkte ik dit idee verder uit. Najaar 2018 was het zover. Het werd een zachte launch! 10-10-19 lanceerden we de nieuwe site. En nu beste mensen ben ik apetrots dat we zo’n waanzinnig leerconcept hebben neergezet!! Dat zich het afgelopen jaar ook geweldig ontwikkeld heeft, niet dankzij mijn team of dankzij mij maar dankzij jou; de deelnemer, de klant. We hebben nu zo’n geweldig mooi leerconcept, het is net als met de beurstraining in 2010. Zelfde vibe. Zelfde niche. Alleen toen ging het om één training voor één specifieke doel. Nu is het één Academy. En weer win-win-win.
Win voor ons als trainers: doorlopend kleine groepen in communicatie- en presentatieskills is echt tof!
Win voor de deelnemers: kleine groep met alle aandacht voor jou: je bepaalt zelf wat je gaat leren, waarom op je wilt reflecteren. Geen ellenlange dagen meer van hetzelfde…
Win voor de klanten: de besparing op opleidingen is enorm doordat ze met memberships werken houden klanten de regie (zij kennen hun medewerkers het beste en weten wat ze nodig hebben) en de memberships zijn een jaar geldig en inwisselbaar voor alle diensten van de Academy.

Het werkt! Het bruist. Het knettert en we groeien…
Op het moment van typen hebben we drie openstaande vacatures …
10-10-10 had ik dat niet voor ogen en 10-10-20 overheerst dankbaarheid!

Les 7; GENIET
Les 8, 9 en 10 ook: Geniet. Geniet. Geniet. Along the way!
Het belangrijkste van alles. Geniet! Dit is je leven. Nu. Dit moment. Is onderdeel van jouw leven. Niet van het leven van je buurman. Nee, van jou. Sta je genoeg stil? Ben je bewust van al het goede dat je gegeven is? Geniet je genoeg? Of ren en werk je te hard? Beide is fijn. Zorg voor balans. Het leven is de reis. Er gebeurt van alles onderweg. Sta stil bij de successen die je hebt bereikt. Neem er maandelijks de tijd voor. Wat ging goed? Wat was leuk? Wij delen dagelijks in onze appgroep met collega’s niet alleen onze prio’s maar ook ‘Dit was leuk gisteren:…’ en dat werkt geweldig motiverend naar elkaar toe en het helpt om te focussen op die dingen die goed gaan! Stilstaan is ook genieten. Er is voor alles een tijd. Ik kijk vol nieuwsgierigheid uit naar de komende 10 jaar en blijf dromen uitvoeren. Want zoals ik tien jaar terug al schreef: ‘Dromen doen we ’s nachts, overdag voeren we ze uit!’

Blijf jij ook komende jaren ambassadeur van onze missie?
Want alleen samen maken we relaties sterker!

 

Ingrid Nagel
Directeur Into Academy

Over de schrijver
Bewust groeien. Een sterker mens te worden. Hoe? Door je vaardigheden in communicatie, presentatie en persoonlijke ontwikkeling te versterken. Door te reflecteren op jezelf. Welkom in de Academy.
Reactie plaatsen