09 november 2021 

Communiceren kun je leren

Communiceren kun je leren

Inmiddels verzorg ik alweer ruim een jaar met ontzettend veel plezier de communicatiecursus voor ruwe bolsters-blanke pit types van techniek opleidingen op mbo4-niveau.

Stuk voor stuk vakmannen - en soms ook vrouwen - die vooral met hun handen (en hart merk ik steeds meer) aan de slag gaan. Van die luitjes die eerder van het ‘niet lullen maar poetsen’ zijn maar ja... zo ziet de wereld anno 2021 er echt niet meer uit.

 

Leren communiceren 

Alles is communicatie zeggen wij bij Into Academy vaak en graag. Maar minstens zo snel zeggen we ‘communiceren kun je leren’.

Want zo is het maar net! Denk je dat jij nou eenmaal bent zoals je bent (een vakman, een praktijkvrouw) en dus niet kunt of hoeft te communiceren want jouw werk spreekt voor zich? Wat een kletskoek! Communiceren is een vaardigheid, een skill, net zoals werken met gereedschap dat is. En dus te leren. En dat niet alleen... het is onontbeerlijk in het (samen)werken met mensen; klanten, projectleiders, opdrachtgevers, collega’s.

Toegegeven, als oud-assessment psycholoog weet ik natuurlijk heel goed dat persoonskenmerken van invloed zijn op jouw (stijl van) communiceren. Zo zal een introvert persoon liever eerst willen nadenken over wat hij of zij wil zeggen. Een extravert persoon flapt het eruit en gaat al pratend nadenken over hetgeen er gecommuniceerd moet worden. Maar dat neemt niet weg dat je het anders KAN doen.

Wat hier echter primair voor nodig is, is zelfinzicht: hoe zit ik eigenlijk in elkaar? En op basis hiervan: wat is dus mijn meest natuurlijke stijl van communiceren? En hoe zit dat dan op momenten dat ik onder druk sta? Want dat is de keerzijde van dezelfde medaille.

Wanneer mijn trainees dit kijkje in de spiegel zijn aangegaan, gaan we aan de slag met de volgende belangrijke stap: nu ik dit van mezelf weet, hoe zit dat dan bij of met die ander? En wat vindt hij/zij van mijn stijl van communiceren? Zou dit misschien de reden zijn dat ik met de een zoveel makkelijker door een deur ga dan met de ander?

Yup!

Leren communiceren cursus

En vervolgens komt het aan op experimenteren, oefenen en durven en mogen uitproberen. Want alleen als je het geleerde, met steun van jouw omgeving, in praktijk mag brengen ga je echt (anders) leren communiceren. De beroemde 70-20-10 regel waar wij graag op inzetten door te trainen in nauw overleg met de vakdocenten.

Ook beter leren communiceren? Wij bieden fantastische trainingen in de Academy, een masterclass Alles is Communicatie en zelfs trainingsprogramma's rondom sterk in communicatie, sterk in leiderschap en sterk in management. Welkom!


Over de schrijver
Reactie plaatsen