29 april 2020 
in Nieuws

Drie levenslessen Ingrid Nagel

BLOG –  `Me playing small doesn’t serve the world’

  • Straal jij?
  • Echt?
  • Neem jij jouw positie in?
  • Benut je al jouw talenten?
  • Doe je wat je doen moet?
  • Of houd iets je tegen?

Drie levenslessen

Morgen is het mijn verjaardag. Misschien herken je het maar voor mij start die met de oudjaarsavond. Ik kijk terug. En vooruit. Maar eerst terug. Wat heb ik geleerd? Lessons learned, zeggen ze zo mooi in het Engels. In dit blog deel ik mijn 3 belangrijkste levenslessen (1. Kies. 2. Ga 3. Focus) met je.

Lees even mee met deze quote van Williamson uit 1992:
“Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness that most frightens us. We ask ourselves, Who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous? Actually, who are you not to be? You are a child of God. Your playing small does not serve the world. There is nothing enlightened about shrinking so that other people won’t feel insecure around you. We are all meant to shine, as children do. We were born to make manifest the glory of God that is within us. It’s not just in some of us; it’s in everyone. And as we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same. As we are liberated from our own fear, our presence automatically liberates others.”

Stop met jezelf kleiner maken

Dit is dus echt wat ik iedere Nederlander gun.
Man en vrouw. Sta op. Straal. Ook jij!

Houd op met jezelf kleiner maken. Waarom doe je dat? Wie help je daarmee?
Is het bescheidenheid, ik wil niet arrogant zijn, wat zullen de mensen wel niet denken of over me zeggen, ik hoef niet zo nodig op de voorgrond of …?

En ja, ik herken het zo. Dat kleiner maken. Ok. Neem vandaag. Mijn verjaardag. Mijn team had bedacht dat het leuk was dat ik live zou gaan op ons Instagramkanaal en dan konden mensen mij feliciteren en kon ik mijn levenslessen delen. En ik? Ik vond het maar overdreven. Want wie ben ik? Ik ga toch niet op de voorgrond treden en dat mensen mij dan live kunnen feliciteren (ieks) wat een arrogant, opschepperig gedoe. Doe normaal. Dat past echt niet bij mij. Ik appte gistermiddag naar mijn topteam: ‘ik doe het niet ik weet dat we het hebben aangekondigd maar ik ga niet live enkel om felicitaties in ontvangst te nemen. Ik ben toch zeker de koningin niet. Hoewel ik wel altijd op Koninginnedag jarig was ;)’  En toen…

You’re playing small doesn’t serve the world

En toen… die tekst. Die geweldige quote waar ik enkele jaren geleden op stuitte. Niet van Nelson Mandela, zoals vaak gezegd wordt maar van Williamson. Ja, de Marianne Williamson die bevriend is met Oprah en een gooi deed naar het presidentschap 2020 (waar ze zichzelf overigens in jan. 2020 van terugtrok), schreef een prachtig boekje genaamd ‘A Return to Love’. De passage die daarin staat is absoluut de reminder die ik vaak opnieuw lees. 

‘“Our deepest fear is not that we are inadequate, our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness, that most frightens us. We ask ourselves, Who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous? Actually, who are you not to be? You are a child of God.
Your playing small doesn’t serve the world.”

En precies dat lieve mensen hebben jij en ik nodig om te horen. Keer op keer. Stop met jezelf kleiner maken! Voor wie doe je dat? Chase your dream! Maar dan ook echt. Settel niet voor een ‘ok’ leven, ga voor een ‘geweldig’ leven. Juist nu. En natuurlijk mag je tevreden zijn, het is een groot goed. Maar het is ook een makkelijk excuus. Want haal jij echt eruit wat erin zit?

Levensles 1: Kies

Al mijn hele leven ben ik bezig met leren, ontwikkelen en groeien. Het is hetzelfde voor mij als ademen. Hoe meer je leert hoe meer je erachter komt hoeveel je niet weet… stunning gewoon. Zelfs al word ik 10.000 jaar dan nog heb ik alle kennis niet vergaard die er te vergaren valt. En daarom is de eerste van de levenslessen die ik deel: kies. Er is simpelweg onvoldoende tijd in dit leven om alles maar goed te doen. Je moet kiezen. Waar gaat je hart sneller van kloppen? Waar krijg je automatisch een glimlach van op je gezicht? Waar ligt jouw talent en hoe kan je dat inzetten? (vind je deze vragen nog lastig te beantwoorden er komt binnenkort iets heel tofs aan!) Mijn punt nu: Kies en wordt gekozen.

Levensles 2: Ga

Logisch volgend, de tweede van de levenslessen die ik graag deel: Ga.  De volgorde moet zijn: 1. Kies en 2. Ga. En ga dan ook echt. All-in. Geef niet op. Ga door. Heald your head up high. En probeer eens iets wat boven je niveau ligt! Of het nu een hobby, studie, training of nieuwe baan is. Ga voor meer. Echt. Het geeft je zoveel! Neem die hobby. Vorig jaar om deze tijd liep ik nog geen 5 km. hard. Als mijn vriendinnen mij vroeger al van de bank af kregen voor dat ene uurtje sporten per week dan vond ik toch echt dat ik tijdens mijn beloning (dubbele aflevering ATWT) toch zeker een zak Hamka’s mocht leegeten en ja daar kon ook best een wijntje bij. Dan nu. Mijn mindset heb ik veranderd. Nog steeds vind ik sporten geen leuke hobby. En toch loop ik nu 10 km hard en sport ik zo’n 3-4x per week. Waarom het nu wel lukt? Ik kies (les 1) en ga (les 2). Ik benadruk iedere keer weer de voordelen. Het levert me enorm veel op: een gezond, sterk en fit lijf en een fijne mindset. En geef mezelf die schop onder mijn kont. Vanzelf gaat het niet. Kies en ga.

Levensles 3: focus

10 jaar ondernemerschap dat vier ik 10-10-20, groot of klein dat bepaalt het virus. Dat is buiten mijn invloedzone, maar dát ik het ga vieren: dat staat voorop. Laatste van de levenslessen die ik geleerd heb en die ik ga delen is #3: focus alleen op de dingen waar je invloed op hebt! Laat de rest ook echt voor wat het is! Ja, ik kan me kwaad maken om de oorlog die maar niet stopt in Jemen, woest zelfs. Maar wat doe ik eraan? Wat kan ik doen? Bidden. Dat kan. En verder? Precies. Waar heb ik wel invloed op? Wees daar. Steek daar je tijd en energie in. In mijn geval is dat de Academy. Ik heb invloed op de groei van mijn organisatie. Wil ik echt dat mensen sterkere relaties krijgen? Met zichzelf, hun collega, werkgever en vrienden en familie? Fijnere werksfeer, meer begrip, meer erkenning? En geloof ik 100% dat ons leerconcept hier de oplossing voor biedt? Ja, ja en ja. Dan is er werk aan de winkel! Levensles 1 en 2. Kies en ga. En dan komt drie om de hoek kijken. Misschien wel de moeilijkste van allemaal. Want er is zoveel leuks. Zoveel afleiding. Zoveel projecten, vrijwilligersbanen, hobby’s, sociaal leven en ideeën. En toch. Levensles #3 is het antwoord op de vraag waarom ik in december ’19 een groei van 173,3% had gerealiseerd. Focus. Mijn mensen wisten precies wat ze moesten doen en deden ook alleen dat. En deden dat dus op het hoogste niveau. Mijn klanten weten precies waarvoor ze niet en waarvoor ze wel bij ons terecht kunnen. Klinkt simpel. Is het niet. Want je moet kiezen. En dan focus houden. Ook hier: focus is key. Focus op wat wel kan. Dat lieve mensen levert echt een leuker, gelukkiger leven op!

Gaat die ene collega maar niet weg en irriteer je je groen en geel aan hem? Heb je het gesprek echt oprecht gevoerd met hem, volgens de GEK je irritaties gedeeld? Verandert het gedrag niet? Dan kan je drie dingen doen: je blijven irriteren (wie heeft daar het meeste last van?) of het negeren of een andere baan zoeken. En dan heeft hij niet gewonnen omdat jij een andere baan hebt gevonden. Welnee. Jij staat aan het roer van jouw leven. Jij bepaalt hoe je de zeilen zet. Die wind is er wel. Die blaast je wel vooruit. Het wordt zo weer morgen. Maar jij hebt 100% invloed op wat voor morgen het wordt!

Morgen

Hoe mijn morgen eruit ziet? Dan ben ik 36 jaar, het jaar waarin ik vier dat ik 10 jaar ondernemer ben. En het jaar waarin ik mezelf enorm ga uitdagen. Niet alleen door de Academy te laten groeien (waar komt de nieuwe vestiging) maar ook ikzelf ga groeien! Want ik ben deze week officieel door de aanmeldprocedure en ben toegelaten tot de UvA (ABS Amsterdam Business School) *doet vreugdedansje en vind het ook doodeng* en ik start in september met de premaster en doe aansluitend de Master ‘Executive Program Management Studies’.

Want zeg nou zelf?
Me playing small doesn’t serve the world.

 

Ingrid Nagel

Over de schrijver
Bewust groeien. Een sterker mens te worden. Hoe? Door je vaardigheden in communicatie, presentatie en persoonlijke ontwikkeling te versterken. Door te reflecteren op jezelf. Welkom in de Academy.
Reactie plaatsen