05 februari 2020 

Feedback is GEK

BLOG – Je moet op je werk feedback geven aan een collega. Dat is nog best eng. En dus, doe je het maar even snel terwijl je ziet dat die ander haast heeft. Tja…dan kan diegene ook niet reageren. Kom jij er gemakkelijk vanaf.

Dat is natuurlijk hoe het NIET moet. Dat weet je zelf eigenlijk ook wel. Om even met een glimlach in te komen in deze blog, hier nog een aantal manieren van hoe je het beter NIET kunt doen:

‘Ouwe koeien’ erbij halen

  • Feedback geven op een moment dat er net veel andere mensen aanwezig zijn.
  • Je heel erg op de persoon richten en veel advies geven. Jezelf houd je er helemaal buiten.
  • Laten doorschemeren in houding of woorden dat je de ander eigenlijk niet zo mag.
  • Zoveel mogelijk informatie erbij halen die je van anderen hebt gehoord.
  • Lekker veel ‘ouwe koeien’ uit de sloot halen.
  • Interpreteren van, en oordelen over, het gedrag dat je bij de ander ziet.

Ik word /GEK/ methode

Herken je jezelf in één of meer van de hier beschreven manieren? En wil je het graag anders doen bijvoorbeeld omdat je gemerkt hebt dat het averechts werkte? Al jaren geleden hebben wij bij Into Academy de GEK®methode ontwikkeld. Gebaseerd op de theorieën en modellen die er al zijn en flink wat jaren aan ervaring. Feedback houd je kort. Geen preken! De GEK-methode staat voor:

G = Gedrag

E = Effect

K = Kans

Gedrag = feitelijk, oftewel ‘Ik zie/ik hoor dat’

Effect = effect van dit gedrag op jou, oftewel ‘Ik word daar (boos) van.’

Kans = geef de ander de kans om te reageren, oftewel je laat een stilte vallen. Of je vraagt iets als ‘Hoe zie jij dat?’

Moed en oefening

Easypeasy toch? De praktijk blijkt vaak weerbarstig. Er zijn twee dingen nodig om goed feedback te geven: moed en oefening. Wil jij handvatten om voortaan op een goede manier feedback te geven, bijvoorbeeld via de GEK methode? Wil jij alles begrijpen van de processen rondom het feedback geven? En wil je daarnaast oefenen met feedback geven? Bij INGRID+ Academy verzorgen wij de training Feedback  zo’n 5 keer in het jaar. Een training van maar 3 uur waarin je heel veel handvatten krijgt om in de praktijk mee aan de slag te gaan. Wedden dat jouw feedback er in de toekomst beter van wordt?  Maak jouw relaties sterker en check het op intoacademy.nl. #maakrelatiessterker.

Over de schrijver
Bewust groeien. Een sterker mens te worden. Hoe? Door je vaardigheden in communicatie, presentatie en persoonlijke ontwikkeling te versterken. Door te reflecteren op jezelf. Welkom in de Academy.
Reactie plaatsen