21 januari 2020 

Geen zootje met goed Nederlands

BLOG – Warom issut naweer so belangereik datje Nederlandse schrijfvaardigheid goed is? Bechreip jij deese zin? Het zalje misgien efen wat moeiten koste. Uit einduleik, snappie ut wel. Maar, sullen we al snel konkludeeren, so met elkaar komuuniceere, moet geen guwonte woorden. Als we cheen waardu meer hegten aan de regulz fan onse taal, woord ut al snel een zootje.

Zootje? Ja zootje is dan weer goed. Zonder i. Echt waar. In de volksmond zegt iedereen zooitje. Maar sla het woordenboek er maar op na. Zootje mag echt. Zooitje is ook goed, maar zootje dus ook. Net als met vlo. Vlooitje en vlootje; het is allebei goed Nederlands.

Sneller begrip

Nu is het natuurlijk met dit soort uitzonderlijke woorden gewoon dat niet iedereen hier meteen de regels bij kent. In normaal spreek- en schrijf verkeer willen we graag dat de regels zo goed mogelijk worden toegepast. Hoelang deed jij erover om de eerste alinea te ontcijferen? Goed taalgebruik maakt het begrijpen van elkaar een stuk eenvoudiger en maakt het communiceren ook een stuk efficiënter. Goed gebruik van de Nederlandse taal brengt meer.

Vooruitgang

Wie de Nederlandse taal goed beheerst, komt hogerop. Je zou kunnen zeggen, als we de regels een beetje laten vieren, en we rekenen elkaar er niet meer op af, dan maak je het voor een grote groep Nederlanders minder ingewikkeld om mee te doen. Maar is dat daadwerkelijk zo? Brengt éénheid in het gebruik van taal niet juist gelijkheid in letterlijke zin? Ook al heeft de één er harder voor moeten werken dan de ander; je komt wel samen op hetzelfde niveau terecht. En dat brengt vooruitgang en (dus) minder achterstand.

Spelregels

Maar als het schrijven betreft; we hebben toch gewoon de automatische spellingscontrole op onze computer en smartphones? Tja, het is een handig hulpmiddel. Zeker voor de moeilijke woorden, maar juist de eenvoudige woorden slippen er doorheen omdat ze meerdere schrijfwijzen hebben. Is het nu ‘gebeurt’ of ‘gebeurd’, jou of jouw, wat of dat, kan of kunt. Tja, ze zijn allemaal goed, maar niet altijd in elke context. Het is dus toch handig de spelregels te kennen!

Weinig ruimte

De eerste alinea van deze blog is natuurlijk extreem overdreven. Als de schrijver van deze blog echt zo zou schrijven, zou ie er waarschijnlijk nooit aan mogen beginnen. Hij zou waarschijnlijk geen communicatiefunctie gekregen hebben en grote kans dat hij een veel lager loon beurt in een totaal andere werkbranche (als ie al aan werken zou toekomen). Kortom: er is weinig ruimte voor mensen die ‘so sgreiiven’. Helaas of niet helaas. Tja.

Op scherp

Wil jij weer op scherp gezet worden betreft jouw Nederlandse schrijfvaardigheid? Bij Into Academy verzorgen we een training Foutloos Schrijven (overigens ook een training Helder schrijven waarbij je nog iets verder gaat met taal). Na de korte training van drie uur, vol boeiende theorie, leuke opdrachten en een enthousiaste trainer, pas jij voortaan eenvoudig de Nederlandse taal- en spellingsregels toe. Je maakt nooit meer de meest voorkomende taalfouten. Je leert alles over onder meer de dt-regels, het bijvoeglijk naamwoord of zelfstandig naamwoord, samenstellingen, vergelijkingen, incongruente zinnen en actief schrijven. Kortom: Jouw teksten leiden niet af van jouw boodschap, doordat onlogische zinnen, taal- en spelfouten voortaan verleden tijd zijn. Zien we je snel?

Over de schrijver
Bewust groeien. Een sterker mens te worden. Hoe? Door je vaardigheden in communicatie, presentatie en persoonlijke ontwikkeling te versterken. Door te reflecteren op jezelf. Welkom in de Academy.
Reactie plaatsen