29 september 2020 

Ik ben druk, dus ik besta

Prioriteiten stellen: Wat wil je nú met je tijd doen?

BLOG – Hoe staat het met jouw hoofd zo een paar weken na je vakantie? Voelt jouw hoofd nog net zo leeg, schoon en klaar voor de dingen die komen gaan? Of snak je alweer naar een reset? Ben je eigenlijk alweer te druk? Het is mens-eigen. Altijd maar weer dat volle hoofd. Dat gejaagde gevoel. 

Al rennend en multitaskend…
Heee…wist je dat onze hersenen niet zo goed onderscheid kunnen maken tussen belangrijke en minder belangrijke zaken? Je weet wel dat je prioriteiten moet stellen. Maar hoe? In dit artikel van Psychologie Magazine wordt de cognitief psycholoog Daniel Levitin aangehaald. Hij stelde dat onze hersenen zich even serieus buigen over een vraagstuk als welke sokken we willen aandoen als over hoe we een probleem op ons werk te lijf kunnen gaan. Uh…tja. Onze oplossing is veelal dan maar gewoon proberen alle punten op ons to do-lijstje klaar te krijgen. Al rennend. Multitaskend. Maar dat einde van dat to do-lijstje eigenlijk? Dat komt dus nooit. En als vanzelf krijgen de belangrijkste zaken de minste aandacht en krijg je dat ontevreden en gejaagde gevoel.

Even rust
Ook staat ‘even rust nemen’ niet op de lijst. Want dat mag natuurlijk pas als alle punten zijn afgevinkt. Uit veel onderzoek blijkt, dat ‘even rust nemen’ juist bovenaan ons prioriteitenlijstje zou moeten staan. Rust maakt ons creatiever, efficiënter en productiever.
Duurt het nog lang voordat je vakantie hebt en kun jij dus wel wat hulp gebruiken met het indelen van je tijd en het stellen van prioriteiten? Check onze trainingen. In drie uur tijd ben jij weer klaar voor alle dingen die komen gaan. Eerste tip: Ik ben druk, dus ik besta is niet een helpende richtlijn voor je leven.

Over de schrijver
Bewust groeien. Een sterker mens te worden. Hoe? Door je vaardigheden in communicatie, presentatie en persoonlijke ontwikkeling te versterken. Door te reflecteren op jezelf. Welkom in de Academy.
Reactie plaatsen