20 maart 2020 
in Nieuws

Snel schakelen met Zoom

BLOG – Online Classroom met Zoom.

Vol verbijstering volgen we deze weken het nieuws. We zijn met het Corona-virus dat over de wereld zijn sporen trekt een onzekere tijd in gedonderd. Van de ene op de andere dag is het leven compleet veranderd. Zo ook voor veel ondernemers. Hoe houd je een bedrijf runnende in een wereld dat in de ban is van het Corona-virus?

Grote schrik was er ook in de INGRID+ Academy. Naast de eerste zorgen om gezondheid van gezin,  geliefden en natuurlijk ook de algemene gezondheid van Nederland, kwam de volgende schok. Onze business! Onze passie voor het verzorgen van onderwijs. En toch ook…onze boterham!

Fysiek dicht, online open

Dat we kunnen schakelen, en snel ook, is de afgelopen week gebleken. We hebben de deuren van INGRID+ Academy gesloten. We zijn vervolgens wèl thuis gaan zitten, maar zeker níet op onze handen. In allerijl openden we de deuren van de INGRID+ Academy Online Classroom.

Hectisch maar succesvol

Op een dag als vandaag, een week nadat de ‘virusbom’ ook in Nederland barstte, kijken we terug op een hectische maar succesvolle week. We gaven in onze Online Classroom o.a een training Storydesign, een hele ochtend verzorgden we onderwijs aan een klas MBO-ers over DISC en de persoonlijkheidsprofielen en daarnaast als klap op de vuurpijl boden we nog vier gratis trainingen aan over Zoom, dé oplossing voor videoconferences en trainingen online! Wat was het een gaaf avontuur! De respons op de gratis training was overweldigend. In de trainingen hadden we elke keer gemiddeld zo’n 45 deelnemers! Wat is het tof te zien dat je met zoveel deelnemers online een effectieve meeting kunt organiseren. Een greep uit de reacties:

‘Nogmaals dank voor de inspirerende sessie van zojuist. Top sessie! Jullie brengen het enthousiast, positief en hebben ook nog eens veel kennis van Zoom. Veel dank en groet!’

Frank Blaszkowski, bedrijvendokter Teamcoaching | Interim Management

‘Training was super! Dankjewel hiervoor.’
Ief De Roover, organizational consultant

‘Onder deskundige, enthousiaste en geduldige leiding van Ingrid Nagel heb ik net geoefend met zoom. Bedankt! Een prima manier om online (loopbaancoaching)gesprekken te voeren. Ik heb er zin in. ‘
Eva Visser – Achtereekte, Loopbaancoach en TMA expert.

‘Ik heb jaren geroepen dat een online (s)preektraining niet werkt. In mijn trainingen oefen je in je eentje, in twee-, drie- of viertallen. De theorie mag je thuis doorlezen. En raad eens wat ik volgende week ga doen? Een online training geven. Gisteren liet Ingrid Nagel zien hoe je ‘gewoon’ in groepjes uiteen kunt gaan via ZOOM.’ 

Paulien Vervoorn, trainer, spreker en auteur Geloofwaardig Spreken

‘Nogmaals dank voor het initiatief. Het was leuk om één van de deelnemers te mogen zijn. Zoom Video Communications heeft er een fan bij dank zij jou! Ik beveel je training dan ook van harte aan!’

Ruud Hamers, Risk Solutions Caribbean BV, Forensic Investigator

‘Situatie maakt strijdlustig’

Oke, terug naar een week geleden. Toen hadden we nog nooit van Zoom gehoord. Het was directeur Ingrid Nagel die in drie dagen tijd (vrijdag + het weekend) onderzoek deed naar online-mogelijkheden, één oplossing koos en het zich ook meteen eigen maakte. ,, Het was even heavy dat besef dat we een probleem op de wereld hebben dat ook nog eens echt onze persoonlijke levens raakt. Maar het maakte me ook meteen strijdlustig. We moeten er tóch wat van maken. Dat kunnen we alleen zelf. En toen ik op Zoom stuitte was ik meteen verkocht. Het is simpel in gebruik. Je moet er even mee oefenen voor je het daadwerkelijk professioneel kunt inzetten. Daar kunnen wij bij helpen, was mijn overtuiging.”  Maandagmorgen ontvingen haar collega’s een linkje in hun mail. Een halfuur later hield ze, uiteraard via Zoom, een enthousiast pleidooi online. De rest van de boeiende week is al even eerder geschetst.

De voordelen van Zoom

Waarom Zoom? Het is een geweldige online omgeving. Je kunt erin vergaderen, gesprekken voeren en trainingen geven of volgen. We zetten de voordelen voor je op een rijtje:

 1. Met een Pro-account van Zoom kun je met een maximum van 100 deelnemers aan de slag.
 2. Je kunt met elkaar spreken en chatten, alleen met audio maar ook met video.
 3. Het is heel simpel in gebruik. Met een paar klikken, kun je al aan de slag met elkaar.
 4. En het is interactief. Dus je kunt deelnemers ook opdrachten laten maken die ieder vanuit zijn locatie maakt en vervolgens zichtbaar kunnen worden gemaakt voor alle deelnemers.
 5. Van een Powerpointpresentatie tot notulen en foto’s (en nog veel meer); je kunt het allemaal delen met je deelnemers.
 6. Je kunt uitéén gaan in groepjes (Breakout rooms genaamd) en zo je deelnemers opdrachten laten maken of even laten sparren over bepaalde onderwerpen. De host kan in de verschillende groepjes uitleg komen geven.
 7. Last but not least, een heel belangrijk voordeel, voor ons doorslaggevend: De kwaliteit van de audio- en videoverbinding is van hoge kwaliteit.

Alvast wat tips:

 1. Is de sessie openbaar en weet je niet precies hoeveel mensen gaan deelnemen? Vink de optie ‘Enable join before host’ dan uit als je de meeting aanmaakt. Dan beginnen de deelnemers niet voordat jij er bent, en kun je niet per ongeluk buitengesloten worden. Het aanmaken van een meeting is overigens heel simpel.
 2. Check voordat je in je sessie stapt even hoe je in beeld bent. Heb je een rustige achtergrond? Deze kun je ook wisselen in Zoom voor een standaard achtergrond of een eigen gekozen achtergrond. Verder is het handig te kijken naar het licht van de ruimte waarin je bent. Licht van voren of van boven werkt het beste om jezelf zo optimaal mogelijk in beeld te laten komen.
 3. Breng structuur aan in je training, net als bij een offline training. Maak een programma en neem dat aan het begin door met je deelnemers. Dan weten ze wat ze kunnen verwachten.
 4. Belangrijk is natuurlijk het geluid. Met Zoom is het zo dat degene die het meest geluid maakt, ook in de schijnwerper wordt gezet. Als je met 100 man een sessie hebt, zal het al snel een chaotisch tafereel worden waarin de lijn die de host heeft uitgezet, niet gemakkelijk kan worden gevolgd. Handig is het dus om afspraken te maken over het gebruik van geluid. De host kan zelf al zijn deelnemers ‘muten’ en ‘un’-muten. Deelnemers kunnen dat ook. Bijvoorbeeld als ze iets willen vragen of zeggen.
 5. Om aandacht te vragen zijn echter ook andere mogelijkheden. Zo is er bijvoorbeeld een chatfunctie en een functie waarin deelnemers letterlijk hun hand kunnen opsteken (Raise hand, Low hand). Het is handig bij de start van de meeting afspraken te maken over het stellen van vragen.
 6. Een online meeting (training, vergadering of wat dan al niet meer) kost meer energie dan een offline meeting. Door tussenkomst van het scherm wordt meer concentratie gevraagd van de host en van de deelnemers. Houd hier rekening mee in de tijd en houd geregeld pauzes.
 7. Wat ook leuk is, is dat je met Zoom heel gemakkelijk items op je laptop/computer/smartphone kunt delen. Denk bijvoorbeeld aan een powerpointpresentatie, een document of foto’s. Zorg ervoor dat je alles klaar hebt staan, zodat je tijdens je bijeenkomst niet eerst hoeft te zoeken voordat je iets kunt delen.
 8. Nog leuker is dat je met Zoom ook opdrachten kunt laten maken en invullen. Er zit een functie (A) in Zoom waarmee deelnemers kunnen schrijven. Dat wat de deelnemers schrijven, is dan voor iedereen zichtbaar.
 9. Je kunt in Zoom je deelnemers ook uiteen laten gaan in kleine groepjes om dingen te bespreken of aan een opdracht te werken. In Zoom heet dat de Breakout Room. Uiteraard kun je daarna ook weer terug naar de klassikale ruimte. Als host kun je in alle Breakout rooms een kijkje nemen en bijvoorbeeld instructies geven.
 10. Hoe nodig je mensen uit? Bij een openbare meeting deel je de link bijvoorbeeld in een e-mail of nieuwsbrief. Als je mensen voor hun deelname laat betalen, kun je de link na betaling in de bevestigingsmail zetten. Je kunt bij het aanmaken van je meeting ook een wachtwoord genereren. En dat delen met je beoogde deelnemers.

Mogelijkheden en kansen

Misschien snappen jullie inmiddels waarom wij enthousiast zijn over Zoom als oplossing voor online-meetings als videoconferences en webinars. De belangstelling voor en de reacties op onze gratis trainingen van afgelopen week hebben ons daarin bevestigd. Wij zijn blij dat we in één van de misschien wel verwarrendste weken in de laatste jaren voor Nederland iets van helderheid, duiding en richting hebben kunnen verschaffen over een mooie online oplossing voor bedrijven. Laten we niet bij de pakken neer gaan zitten. Er zijn altijd mogelijkheden en kansen. We kunnen dit aan met elkaar!

Leuk weetje: Wij komen met zeven nieuwe trainingen die we gaan aanbieden in de INGRID+ Academy online classroom, zodat ook jouw business verder kan.

01 Zoom werkt zo: ervaar het zelf
02 Online meetings: vergaderen met resultaat
03 Online lesgeven: train-de-trainer
04 Ontdek je talent
05 LinkedIn Tips & Tricks
06 Goed Nederlands
07 Zakelijke e-mail schrijven

Check alle informatie en voor reserveren: ingridacademy.nl/online-classroom/

Wij kunnen ook dit interessante artikel aanraden over Zoom Videobellen Iphone, Ipad en Mac.

Over de schrijver
Bewust groeien. Een sterker mens te worden. Hoe? Door je vaardigheden in communicatie, presentatie en persoonlijke ontwikkeling te versterken. Door te reflecteren op jezelf. Welkom in de Academy.
Reactie plaatsen