08 september 2022 
in Nieuws

Je gaat dingen ontdekken die je nog niet wist over jezelf!

Je gaat dingen ontdekken die je nog niet wist over jezelf!

- Jolanda over het Next Level Program

Alles is nog niet verloren op je 54 e! Je kan je altijd blijven ontwikkelen. Er zitten écht nog dingen in me waarvan ik niet had verwacht dat die eruit zouden komen!

“Jolanda van der Puyl - nam deel aan het Next Level Program – “Ik ben zoveel wijzer geworden, zoveel inzichten over mijn manier van functioneren opgedaan. Wow!”

Waarom het Next Level Program?

HR adviseerde mij om eens dit leiderschapsprogramma te bekijken. Ik hoorde van mijn collega’s al veel positieve berichten over Next Level Program. Ze vonden de setting heel prettig, de opzet goed en vooral dat het op maat gemaakt is en ze vonden het gewoon heel leuk! Unaniem zeiden ze: ‘O, dat moet je doen!’ Ik vond het super dat ik nu de kans kreeg om dit programma te gaan volgen! Het mooie vind ik dat het veel meer is dan professionele ontwikkeling in leiderschap, het gaat echt om mijn persoonlijke ontwikkeling. Al gaat dat natuurlijk vaak hand in hand! Dat besef ik inmiddels ook, haha.

Oh ja, vertel wat heeft het programma je gebracht?

Nou, zal ik eerlijk zijn. Ik had gewoon niet verwacht dat er nog zoveel over mij te weten viel. Ik heb mezelf goed leren kennen, ik heb dingen ontdekt waarvan ik niet wist dat ik die in mij had. Voor mij was de doorslaggevende training echt ‘Overtuigend presenteren’. Daar ontdekte ik dat ik enthousiast en krachtig overkom bij anderen. Nou, dat beeld had ik echt niet van mezelf! Het heeft me enorm verrast, ik was oprecht in de veronderstelling dat dat niet in me zit. De aanwijzingen van de trainer, de feedback van de groep en de veiligheid waarin hebben hiervoor gezorgd. Het was echt een eyeopener dat het in me zit om zichtbaar en sterk over te komen. Dat zijn dingen die ik mezelf van tevoren nooit had toegeëigend. In een leidinggevende functie is het ook belangrijk dat je zichtbaar bent en ik merk ook dat ik in vergaderingen jullie tips bijvoorbeeld bewust toepas.

En nu? Wat doe je ermee?

Dat is leuk om te delen, want ik heb met mijn leidinggevende afgesproken dat hij me gaat triggeren om meer zichtbaar te zijn in sommige situaties. Bijvoorbeeld in ons wekelijks overleg met alle teamleiders. Ik ben me ervan bewust dat mensen ook mijn mening wíllen horen. Op die manier heb ik eigenlijk zelf ruimte gecreëerd om meer zichtbaar te zijn.

Bepaald gedrag wat niet bij mijn voorkeursgedrag hoort kost mij veel energie en dat wil ik niet. Ik wil me ontwikkelen, maar wel op de manier die bij mij past. Ik wil authentiek blijven en niet iemand anders zijn. Ik heb de kracht van authenticiteit ervaren. Ik kan geen 40 uur per week toneelspelen. Ik ontdekte tijdens een van de trainingen dat als ik dichter bij mezelf blijf ik ook krachtiger over kom. Een training is geen toverding. Het is niet zo dat iets dan in één keer weg is, dat kost tijd. Ik ben iemand die confrontaties liever uit de weg gaat, maar ik heb geleerd om dat nu wel aan te gaan. Ik zal ze niet bewust opzoeken, maar ik ga ze ook niet meer uit de weg. Ik laat mij verbaal niet meer uit het veld slaan. Weet nu veel beter, door de feedback training hoe ik het gesprek goed voer! Ik heb zelfs een paar weken terug drie trainingen gegeven aan onze afdeling Travel. Ik denk dan echt terug aan de trainingen en aan het bewust inzetten van hoge status, ook vraag ik feedback. De trainingen waren zo praktisch dat ik er echt bijna dagelijks nog iets aanheb! Bijvoorbeeld uit de training Effectief Vergaderen passen we nu standaard toe ‘Vind je het goed als ik nog iets vertel?’, dat checken of je zendtijd hebt is nuttig!

Ok, en waar heb je echt wat aan?

De les dat je je doel voor ogen moet hebben tijdens het presenteren en niet bezig moet zijn met wat anderen van je denken. Ik moet ook nog wel vaak terugdenken aan de dingen die ik van nature goed doe. Ik vond onlangs wat complimenten terug en dat was mooi om weer te lezen. Dat anderen mijn rust, het luisteren en coachen ook waarderen. Gisteren had ik nog een mooi gesprek met een groepje artsen. Voor onze afdeling Travel hebben we onze eigen medische dienst in huis en gisteren ontstond er een gesprek met deze artsen over de spiegeloefening uit jullie training Zelfvertrouwen Versterkt. Dat heeft mij toen echt geraakt, ook dat liedje ‘Ik houd van mij van Harrie Jekkers’ vond ik erg mooi.

Jolanda: heb je deze dagen toevallig iets gezien over die documentaire met Louis van Gaal?

Hij zei dus ‘Ik kon die documentaire van drie uur best wel goed uitzitten met mezelf want ik houd van mezelf, ik kijk graag naar mezelf’. En mensen moesten daar wat om lachen, maar ik vond dat eigenlijk wel een goed statement. Ik houd van mezelf. Door jullie training ben ik houden van mezelf op een hele nieuwe manier gaan zien. In plaats van denken wat een opschepper, of wat egoïstisch, denk ik nu: ‘nee, houden van jezelf is ongelooflijk belangrijk’.

Wat maakt dit leiderschapsprogramma anders?

Absoluut en zeker het persoonlijke! Iedere keer was een feestje. Het zijn kleine dingen, maar tegelijkertijd ook groot in het gebaar. Bijvoorbeeld iedere keer een ander gebakje, want zoals jullie altijd zeggen ‘trainen is een feestje’. Er wordt gewoon ook heel goed voor je gezorgd. Je wordt echt gezien. Alles bij elkaar is het gewoon een hele leuke ervaring en het is altijd fijn om bij jullie te zijn. Echt nog nooit met tegenzin naar jullie toegereden. Zelfs al kwam het helemaal niet zo goed uit in mijn agenda. Het is echt inspirerend. En dan zo’n persoonlijk cadeau bij de graduation. Je ervaart echt dat er moeite voor je wordt gedaan. 

Het was echt iedere keer een feestje om bij jullie te trainen!

En toen was daar de dag van je certificaatuitreiking. Hoe liep je naar buiten?

Ik was gewoon heel blij en trots. Met meer zelfvertrouwen, dat hebben we gewoon geflikt, dat hebben we gewoon gedaan. Er waren knuffels en prachtige woorden. En ik vond het ook jammer, ja. Het is nu voorbij. Maar gelukkig hebben wij als intervisiegroep afgesproken dat we doorgaan. Dus los van alle kennis heeft het me ook dat opgeleverd: fijne mensen!! 

Ah, ja. De intervisie daar hebben we het nog niet over gehad. Vertel, wat is dat?

Dat is echt leuk! En leerzaam. Intervisie heeft mij veel gebracht. In alle veiligheid en openheid deel je met elkaar wat er speelt. Wat er echt speelt. Het werd begeleid door een intervisietrainer en zij moedigde ons aan om ook eens zelf een sessie op die manier te doen. En dat hebben we gedaan! Ik ben superblij dat we als groepje besloten hebben om hiermee door te gaan. Het heeft waardevolle contacten opgeleverd. Er was ook nagedacht over de indeling van de groepjes. Ik vond het echt inspirerend dat het niet alleen maar voor teamleiders was. Volwassen mensen, professionals in een ander beroep die tegen dezelfde dingen aanlopen. In intervisie zijn de drempels laag om elkaar vragen te stellen. Er is ruimte om te delen, te ervaren en vragen te stellen. Gebruik makend van elkaars ervaringen en kennis, dat vind ik fijn aan intervisie. Ik had ook geluk met mijn groepje, iedereen was bereid elkaar die ruimte te geven om te ondersteunen en te helpen. Er werd totaal niet afgerekend. Ik krijg nu al zin in een volgende intervisie, haha. Nu iedereen bijna weer terug is van vakantie ga ik volgende week ze maar eens appen om weer samen te komen.

Over de schrijver
Bewust groeien. Een sterker mens te worden. Hoe? Door je vaardigheden in communicatie, presentatie en persoonlijke ontwikkeling te versterken. Door te reflecteren op jezelf. Welkom in de Academy.
Reactie plaatsen