03 mei 2022 

Schriftelijk feedback geven

Het is al zo moeilijk

Pffff . . . tis al zo lastig om live op een goede manier feedback te geven, laat staan op papier.

Maar soms kan het even niet anders: je moet een artikel van iemand anders beoordelen (is op schrift), je bent samen een brochure aan het samenstellen (is op papier), je buigt je over de website-in-de-maak (is in 2D).

Hoe geef je dan op een constructieve manier jouw op- en aanmerkingen? 
Door precies zo te werk te gaan als dat je live zou doen.  

Ik ben GEK . . .
Iedereen die al eens een training bij ons heeft gevolgd, weet dat wij voor feedback graag de afkorting GEK gebruiken. Ik mag daar graag het zinnetje ‘doe gewoon of je GEK bent’ van maken. En het werkt als volgt: 

  1. Benoem in het geval van schriftelijke feedback heel feitelijk wat je ziet (en ook niet meer dan dat), en wat daar het effect van is.
  2. Doe meteen een voorstel voor hoe het volgens jou anders kan, wat jij prettiger of effectiever vindt (wel zo efficiënt).
  3. Maar vraag ook om een reactie waarmee je de ander de kans geeft te reageren.

Dus niet: 

‘De kop bevat wel heel veel schreeuwerige kreten en maar liefst twee uitroeptekens, veel te heftig, kan anders.’ 

Maar WEL: 

‘De woorden AANDACHT en GRATIS (in hoofdletters) in de kop roepen bij mij iets schreeuwerigs op. Achter die woorden staan twee uitroeptekens wat dit voor mij  versterkt. Ik zie liever dat je de woorden in kleine letters zet en zonder uitroepteken. Net iets minder schreeuwerig maar met voldoende effect. Ben je dat met me eens?’

En ja, dat is net even wat meer tekst dan de eerste versie. Maar geloof me, met wat meer denkwerk bereik je  ook meer!

Dus ter voorkoming van gedoe, en dat riskeer je al snel bij geschreven tekst, neem even de tijd om het zorgvuldig op papier te zetten.

Start feitelijk, geef uitleg over het effect van iets op jou, doe een tegenvoorstel en vraag om een reactie of akkoord.

Simpel toch? 
Heel veel succes met lekker GEK doen! 

En wil je meer?
Kijk dan eens bij onze training Helder schrijven. Duurt het vaak even voordat jij reactie op jouw e-mails ontvangt, dan is het slim om de training Krachtig mailcontact te volgen. En als je echt meer wilt kies dan de leergang Aantrekkelijk schrijven. Wist je dat je deze trainingen en leergang nu met je STAP-subsidie gratis kan volgen?

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen