03 juli 2020 

Spreekangst? Dit helpt je.

Spreekangst

Heb jij spreekangst? Dat is niets om je voor te schamen. Die trilling in je rechterbeen, dat duizelige gevoel, die wel erg klamme handjes; het zijn allemaal bekende verschijnselen.

Niet fijn, toch?
Wil je er meer van weten?
Wat overkomt je toch?
Wat gebeurt er met je?
Én zin om al eens wat fijne tips te krijgen die je zelf kan toepassen? Gewoon de volgende keer dat je een praatje mag houden.

Je kan er iets aan doen! En dat is minder ingrijpend dan je denkt… Ik vertel het je graag; want ik gun je een podium waar jij comfortabel je verhaal mag doen!

Ik mag een presentatie geven

Natuurlijk, het is een eer als je ergens mag spreken! Mensen nemen de tijd ervoor, besteden hun kostbare tijd om naar jou te luisteren! Geweldig maar die druk kan ook angst geven. ‘Als ik het maar goed doe, als ik ze maar niet teleurstel’, ‘wat als ze het niets vinden wat ik te zeggen heb?’, ‘wie ben ik eigenlijk dat ik daar mag staan?’, ‘vinden ze me wel boeiend genoeg’, ‘wat als ik flauwval of een black-out krijg?’ en ga zo maar door. Nu vraag ik jou: vraag jezelf eens af; ‘wat is het ergste wat mij kan overkomen?’ Die black-out? Dat je niet meer uit je woorden komt? En dan? Carrière voorbij? Huis in de verkoop? Komt de zon niet meer op? Gaat de zon niet meer onder? Is je leven voorbij?

Mark Rutte – black-out

Mark Rutte, onze premier. Wat doet hij het goed he? Los van op welke partij je stemt, maar petje af voor de manier waarop hij iedere keer weer sprak tijdens de Coronacrisis! Wist je dat onze zeer ervaren debater Mark Rutte op 19 maart 2019 een black-out had? En niet voor een zaaltje met drie mensen? Nee, voor een miljoenenpubliek. Het was het NOS-slotdebat. Hij wilde zijn argument vertellen en weg was het, het resulteerde in: ‘Ik ben het even kwijt, Carolien, Carolien help..?’ Hij was het even kwijt. Na afloop noemt hij het zelf nachtmerrie-materiaal. Hier kun je badend in het zweet van wakker worden. Dat miljoenen mensen zien dat je wat vergeet. Op een cruciaal moment. En toen? Was het leven van Mark Rutte voorbij? Carrière kapot? Niets van dat alles. Ik geloof zelfs dat het in zijn voordeel werkte! Het maakte hem menselijker, authentieker. Nu is dit geen pleidooi om allemaal maar een black-out te gaan faken… Maar hij verloor er zeker geen stem door!

‘Oh ik moet nú naar het toilet, echt!’

Ben je ook klaar met dat: ‘Oh no ik moet echt naar het toilet nú!’ voordat je op moet? Hier een paar tips!

1 Voorbereiding

1.1. Tijd voor inhoud
Natuurlijk qua inhoud! Wat moet jouw luisteraar gaan doen, laten of nooit meer vergeten? Vind je dat lastig om de inhoud te bepalen? Wil je af van honderden woorden in je hoofd stampen (zo niet nodig!) kom dan naar de training Storydesign. In drie uur leren we je een methode waarmee je altijd mét een kernboodschap en een goed verhaal het podium opgaat. En deze methode kan je dus voor iedere presentatie van 3-30 minuten gebruiken! Werkt geweldig. Kom het maar eens ervaren. Geeft zoveel rust. Oh ja en over die voorbereiding: neem de tijd voor de inhoud! Wist je dat ik als professionele speechschrijver 1 uur de tijd neem voor 1 minuut speechtekst. Dat betekent dat ik dus 20 uur bezig ben om qua inhoud en vorm een geweldige presentatie van 20 minuten te maken. En dan is het mijn vak: onderschat je tijd niet! Wie zich vergeet voor te bereiden, bereidt zich voor vergeten te worden.
1.2. Locatie
Waar ga je spreken? Hoe ziet de ruimte, de zaal eruit? Hoe is het licht? Hoe voelt het podium? Hoe werkt de apparatuur? Hoe klinkt het geluid? Laat niets aan het toeval over. TED-talk sprekers oefenen hun talk zeker 50x voordat ze daadwerkelijk het podium innemen! Arjan Lubach doet zijn uitzending 3x in zijn geheel voordat Zondag met Lubach wordt opgenomen. Dus nee het is geen overdreven luxe als jij vraagt of je jouw presentatie een keer op locatie mag oefenen voor het moment suprême! DOEN! Hoor de akoestiek, voel de zaal, hoor je stem.
1.3. Test
En dan dus alles. Je neemt je presentatie (als je al ondersteunende beelden bij je hebt) mee op usb, op je laptop en uiteraard staat de presentatie ook nog in de cloud opgeslagen. Uiteraard test je het geluid, je filmpjes (die staan offline op je laptop/usb), de snelheid waarmee je presenter doorklikt et cetera. Test, test en test. Hoeveel woorden spreek je per minuut? Gemiddeld is het 120 woorden. De een spreekt sneller dan de ander. Test het. Wat is jouw spreektempo? Wat je kan doen? Lees eens voor uit een boekje en neem jezelf op en ga heel simpel je woorden tellen.

2. Stel een vraag!

Voorkom spreekangst: stel een vraag
Ondanks dat je weet wat je wilt vertellen, je verhaal is echt goed, je weet hoe je afsluit, je weet wat je jouw publiek wil meegeven en toch net voordat je op moet overvalt het je: een paniekaanval, een aanval van zenuwen? Wat nu?

Het enige wat je kan doen is rustig ademen. Je ademhaling is je bron waardoor je weer rustig wordt. Maar ja, leuk gezegd Ingrid maar als ik in zo’n aanval zit dan is dat juist het probleem! Die ademhaling is totaal niet onder controle, zit heel hoog, gaat heel snel, het voelt alsof ik geen adem krijgt… Dus wat nu?
Het probleem is juist dat je geen controle meer lijkt te hebben over je ademhaling dus daarom krijg je van mij ook niet de tip: ‘adem een rustig in en uit’ want dat gaat nogal lastig als je op het podium staat… Ze zien je al staan, tenzij je yogadocent bent, dan kan het een goede intro zijn maar anders zou ik het even niet doen. Wat dan wel?

Niet aan het publiek maar aan jezelf. Je stelt jezelf in stilte de vraag ‘op wat voor vloer sta ik?’ En je bent dus zo mooi gemaakt dat je lijf automatisch die vraag gaat beantwoorden. Is dit een eikenhoutenvloer of is dit laminaat of pvc? En tada het wonder geschiedt: je ademhaling wordt weer rustiger. En je kan weer verder met het vertellen van je boeiende verhaal.

Tot slot nog een tip voor de manier waarop je vertelt. In onze training Storytelling ben je drie uur lang aan het oefenen. Met klemtonen, stiltes, intonaties, duiden en de manier waarop je staat en beweegt. Volg je jouw natuurlijke spraakpatroon? Wat zie je naar jezelf als je naar jezelf kijkt? Wat voor spreker staat hier? In een vertrouwde omgeving van maximaal acht personen oefen je. Je ziet jezelf, hoort jezelf en kijkt nog een keer naar jezelf. Natuurlijk filmen we alles. Met je eigen mobieltje. Kan je later nog eens fijn terugkijken. Een tip geef ik je graag alvast mee!

Tell it to me as to a friend!

Heb je de film The Kings speech weleens gezien? Koning George VI stottert en hij moet zijn volk toespreken en geloof me: als er iemand spreekangst ken dan hij. Twee adviezen uit die film. 1 Neem pauzes. Rust. Zet een punt. Mensen kunnen verwerken wat je hebt gezegd en gaan er weer voor zitten, je maakt ze nieuwsgierig ‘wat komt er nu?’ en jij krijgt even letterlijk adempauze. 2e tip die ik je graag meegeef uit deze film. Net voordat Koning George VI zijn mensen gaat toespreken via de radio zegt zijn adviseur ‘Tell it, tell it to me as to a friend!’. Prachtig! Want waarom ga je jezelf ineens aanpassen, een ander persoon worden zodra je een podium in mag nemen? Het werkt niet. Wat wel werkt: uitstekende voorbereiding op inhoud (Storydesign) en vorm (Storytelling) en dan gewoon hup dat podium op; ga je goed voorbereide verhaal lekker vertellen en delen met je publiek. En ja het liefst zoals je dat verhaal thuis aan de keukentafel ook zou vertellen tegen een vriend. Echt let maar op; straks ga je het nog jammer vinden dat het maar zo kort was en dat je maar zo weinig mag presenteren!

Meer weten?

Natuurlijk helpen we je graag vooruit! Omdat spreken, presenteren, spreekangst, vertellen en een podium innemen zo’n prachtig onderwerp is hebben we naast twee trainingen ook een exclusieve Masterclass Professioneel Presenteren ontwikkeld. Zet jij jezelf als spreker op de kaart? Je bent welkom, zet nu de eerste stap.

 

Over de schrijver
Bewust groeien. Een sterker mens te worden. Hoe? Door je vaardigheden in communicatie, presentatie en persoonlijke ontwikkeling te versterken. Door te reflecteren op jezelf. Welkom in de Academy.
Reactie plaatsen