Kim
16 maart 2021 

Zo kom je in de flow: praktische tips voor meer productiviteit

Snel in de flow komen: doe je zo

Zit je in de flow? Dan werk je met focus op een productieve manier aan de taak die je wil doen. Als je onze tips toepast kom je sneller en makkelijker in de flow zodat je met focus en productiviteit je werk kan doen. Meer flow geeft je meer plezier, rust en overzicht en dus: meer werkgeluk. 

Tip 1: Werk met een doel dan werk je doelgericht

Stel jezelf de vraag: wat ga ik doen. Door de taak af te bakenen (wat) voorkom je dat je per ongeluk verdrinkt in de timeline van LinkedIn of ineens je mailbox gaat opruimen. Lees ook onze blog ‘Tips als je veel moet doen maar weinig doet’ als je tips wil over doelgericht en effectief werken.

Tip 2: Waarom zou je het doen?

Waarom je deze taak doet helpt je om te prioriteren en de taak in het grotere geheel te zien. Bedenk welke stap in het grotere geheel je maakt als je deze taak voltooid. De kans is groot dat jij meer motivatie ervaart als je deze vraag goed kunt beantwoorden.

Tip 3: Dek de tafel

Nee, niet de eettafel. Maar zorg dat je alles bij de hand hebt en je omgeving alleen focus en flow stimuleert.
– Leg je mobiel uit het zicht. Ja, alleen het zien van je telefoon slurpt je focus onbewust bij je weg. Leg hem in een la of gebruik een doosje of blik die uit je blikveld ligt.
– Zorg voor een opgeruimde werkplek. Een lege kop koffie, sleutels, notitieboeken die je nu niet nodig hebt: weg ermee. Berg het op en pak het zodra je het nodig hebt.
– Alles aan boord? Als je toch nog naar de kast moet lopen om het boek te pakken wat je voor deze taak nodig hebt vergroot je het risico op afleiding. Zorg er dus voor dat je alles bij de hand hebt wat je nodig hebt om deze taak uit te voeren.
– Werk je online? Maximaliseer dan je venster, dit wordt ook wel de ‘focus-modus’ genoemd. Hierdoor wordt je niet afgeleid door andere vensters. Zorg dan wel dat er in je internetbrowser niet 100 tabbladen openstaan, maar enkel het tabblad of tabbladen die je nodig hebt om je taak uit te voeren.

Tip 4: Primaire behoeften gaan voor

Zorg dat je genoeg hebt gegeten, drinken bij de hand hebt en naar de toilet bent geweest. Zo kun je door deze factoren niet afgeleid worden tijdens het doen van je taak.

Tip 5: Push-outs

Zorg dat al je pushnotificaties uit staan. Niet alleen bij het uitvoeren van een taak, maar standaard. Het gaat je helpen om focus te bewaren. Toch een beetje spannend? Plan dan een vast e-mailmoment in zodat je met focus je e-mail verwerkt. Dat verkleind de kans om jezelf  in je mail te verliezen en reactief te werken.

Tip 6: Werk met de Pomodori-techniek

Zet je timer voor 25 minuten en werk onafgebroken aan één taak. Na 25 minuten neem je een verplichte break van vijf minuten. Wij zijn groot fan van de ‘Study with me’ video’s. Deze video’s bieden je een virtueel werkmaatje en geven je na 25 minuten een seintje om een break te houden. Wel zo gezellig én zeer effectief.

Moeite met het houden van je focus? In de training ‘Prioriteiten stellen’ helpen we om dat te doen wat urgent is en de meeste impact maakt. Met direct toepasbare tips veranderd jouw manier van werken in een productiviteitsmachine. Wat voor jou? Of ligt jouw prioriteit ergens anders?

Door: Lianne Schonewille

Over de schrijver
Kim
Manager klantgeluk ‘Wees jezelf! Een origineel is altijd meer waard dan een kopie’ Ik houd van klantcontact. En heb de overtuiging dat ‘alles wat je aandacht geeft groeit’. Ik geef de klant graag oprechte aandacht. Daar staan we ook voor bij Into Academy.
Reactie plaatsen