Kim
12 juli 2021 

Loskomen van je werk: zo doe je dat | 5 tips

Moeilijk toch: loskomen van je werk. Het loslaten van werk is een enorme opgaven, we zijn er namelijk dagelijks mee verbonden. Misschien ben je enorm gepassioneerd over je werk of heb je een intense baan: werkgeluk komt in allerlei vormen.

Belangrijk voor jouw werkgeluk is dat je wel voldoende los kan komen van je werk. Want misschien ben jij fysiek niet aanwezig op je werk: je hersenen doen nog weleens een ommetje. Met deze tips leer jij hoe jij los kan komen van je werk en je écht kan gaan genieten van jouw vrije tijd.

1. Creëer een extern geheugen

Je kent het wel, even ‘unwinden’. De eerste dagen van jouw vakantie bestaan uit het loskomen en loslaten van je werk. Waarschijnlijk schiet er nog van alles door je hoofd waar je nog iets mee moet of kan maar: je hebt vrij. De oneindige stroom aan werkprikkels, triggers en ideeën moet je stoppen.

Om je hoofd leeg te maken van je werk, schrijf je op de dag voor je vakantie alles op. Zo heb je niet de stress van ‘open eindjes’. Mocht je tijdens het unwinden nog gedachten hebben die je hoofd vullen, noteer ze op één plek, laat ze daar en doe er niets mee. Beloofd? Dan doet het externe geheugen zijn werk en kun jij nadenken over je favoriete cocktail.

2. Je werkplek goed achterlaten

Zorg dat je in de week voor je vakantie alle ‘open eindjes’ inzichtelijk hebt. Maak een keuze tussen: dit ga ik nog afvinken en dit plan ik na mijn vakantie in. Zo heb je direct een to-do-lijst én kom je na je vakantie ook sneller op gang.

3. Aan de stekker: opladen om te ontladen

Best lastig soms, want je werk is nooit af. Je kunt niet altijd de controle hebben, besef je dat je beter je werk kan doen als tijdens je vrije tijd niet met je werk bezig bent. Je legt je smartphone toch ook aan de oplader als deze bijna leeg is? De laatste serie op Netflix bingen op een bijna lege batterij heeft dan weinig zin.

4. Laat je werk thuis

Fysiek. Dus geen laptop, telefoon, documenten, lijstjes, notitieboeken. Verwijder werkgerelateerde e-mail-apps en begin je vakantie helemaal unplugged.

5. Inbox zero

Zorg dat jij deze taken alvast afvinkt voordat jij de deur uitloopt:
– Mailbox leeg
– Out of office aan
– Tijdelijke bestanden en bureaublad leegmaken
– Plan taken en herinneringen voor na je vakantie direct in

Benieuwd wat je dan in die out of office zet? Daar schreven we deze handige blog over. 

Je merkt pas wat de impact van jouw werk is als je vakantie hebt. Zou je ook meer in balans willen leven? En je werk en privé beter op elkaar kan afstemmen? Op tijd opladen voorkomt dat jouw accu vol blijft en niet stilzwijgend leegloopt. Dit, én nog meer handige tips leer je in de drie uur durende training Omgaan met stress.

Stress niet het probleem dat je niet kan loskomen van je werk? Maar die ellenlange en nooit eindigende to-do lijst wel? Dan is de training Prioriteiten stellen wat voor jou.

Over de schrijver
Kim
Manager klantgeluk ‘Wees jezelf! Een origineel is altijd meer waard dan een kopie’ Ik houd van klantcontact. En heb de overtuiging dat ‘alles wat je aandacht geeft groeit’. Ik geef de klant graag oprechte aandacht. Daar staan we ook voor bij Into Academy.
Reactie plaatsen