17 januari 2020 

Helder communiceren...

… zonder lege hulzen

BLOG – Weet jij wat ‘integraal werken’ is? Of heb jij een vergadering die ook wel ‘cohesiemoment’ wordt genoemd? Of heb jij er in het afgelopen jaar een ‘teamleider inhoudelijke zaken’ bijgekregen? Uh…wat? NRC columnist en eindredacteur Japke-d Bouma lacht zich krom om (en ergert zich ook erg aan) dit soort nieuw jargon dat ingesleten raakt op kantoren. Ze blikte onlangs terug op het jaar 2019 met een top 10 van ergste kantoorjargon. Haar (overigens erg vermakelijk) verhaal onderstreept maar weer eens hoe moeilijk het is om zaken gewoon helder te communiceren. 

Laten wij dat bij INGRID+ Academy nu als geen ander weten. Zo aan het begin van het nieuwe jaar is het altijd goed weer ‘helder’ (ja, daar issie weer) te maken wat nu precieze drijfveren zijn van wat je doet. Ons werk is het verzorgen van allerhande trainingen op het gebied van communicatie. Wij ontdekten dat onze motivatie daarachter is dat we mee willen bouwen  aan sterkere relaties (#maakjerelatiessterker) van onze deelnemers en hun relaties. Wil jij bijvoorbeeld helder leren communiceren met de pen? Goed gestructureerde teksten schrijven met klinkende boodschap? Zonder vage formuleringen? En met uitnodigende (tussen-) koppen? Dus gewoon: helder schrijven (ons thema deze week voor de oplettende lezer)? Het is heus niet simpel, maar we kunnen je wel op weg helpen met onze (maar) drie uur durende training Helder schrijven (we hebben ook een training Foutloos Schrijven, mocht het daar al mis gaan 😉).

Eyeopener versus openbaring

Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat schrijven een complexe combinatie van taken is die zeer belastend is voor het werkgeheugen. Als je taken tegelijk wilt uitvoeren, gaat er snel iets mis: de structuur rammelt, je parafraseert te letterlijk of er zitten veel fouten of onduidelijkheden in de formulering. Schrijven is plannen, schrijven, schaven. Bouw je graag uit de losse pols jouw teksten op, dan moet je van jezelf al een sterk ontwikkeld taalgevoel hebben. Wil jij graag tips en trucs om tot een logische structuur en opbouw te komen? Wij delen ze graag met je. Hier alvast wat handige ‘eyeopeners’. Als #japke-d Bouma dit zou lezen, denkt ze vast ‘Moet dat nou, al dat ver-engelsen? Spreek gewoon Nederlands. Wel zo helder.’ Dus een poging: Hier alvast wat (mogelijke) ‘openbaringen/ontdekkingen’(snel gegoogeld op synoniemen voor eyeopener).

Omgekeerde piramide

Wel eens gehoord van schrijven volgens het principe van de omgekeerde piramide? Dat betekent eigenlijk ‘met de deur in huis vallen.’ Of te wel, je begint met de kernboodschap die je vervolgens in de rest van je tekst uitwerkt. Achteraan komt de minst belangrijke (wellicht nog wel leuke) informatie. Je neemt met deze manier van schrijven als uitgangspunt wat de LEZER WIL lezen, en niet wat JIJ WILT vertellen. Waarom zou je zo schrijven? In t begin zijn lezers nog alert, maar halverwege kunnen ze de focus gaan verliezen. Je maakt het de lezer er dus gemakkelijk mee. Nieuwsberichten zijn ook zo opgebouwd (pluis de krant er maar op na). Aan het eind van een artikel staat de informatie die eventueel gemakkelijk geschrapt kan worden. Dat is ook nog eens praktisch. Want blijkt bij de opmaak van de krant dat een artikel, vanwege te weinig ruimte, ingekort moet worden, dan is dat reuze gemakkelijk. Uiteraard is piramide schrijven niet geschikt voor alle teksten. Wil je een detective schrijven, laat het principe dan achterwege. Meteen melden: De buurvrouw deed het met een mes en had daarvoor vier redenen, is een beetje uh…dodelijk.

Lege hulzen

Schrijf jij veel nota’s, rapportages, artikelen, adviesrapporten, brieven, notulen, overheidsteksten of interne memo’s en wil je meer weten over bijvoorbeeld pakkende koppen maken, structuur, vertaalslag maken naar belevingswereld, goed en krachtig taalgebruik en nog heel veel meer? Bekijk onze trainingen op www.intoacademy.nl en maak je relaties sterker.

P.s. Wat woorden als ‘integraal werken’, ‘cohesiemoment’ en een ‘teamleider inhoudelijke zaken’ nu zo wazig, en dus NIET helder maken? Het zijn eigenlijk ‘lege hulzen. ‘Niet specifiek genoeg. Je laat het als het ware aan de lezer of toehoorder om de precieze betekenis zelf in te vullen. Daar kun je hele rare situaties door krijgen…

Over de schrijver
Bewust groeien. Een sterker mens te worden. Hoe? Door je vaardigheden in communicatie, presentatie en persoonlijke ontwikkeling te versterken. Door te reflecteren op jezelf. Welkom in de Academy.
Reactie plaatsen